Vital coaching folyamata

Tanácsadás ami nem tanácsadás?!

Az előző hetekben folyamatosan fedtem fel részleteket a coaching ma még talán nem is létező ágáról, de még számos kérdés tisztázatlan. Ha nem olvastad az előző bejegyzést most megteheted itt: https://www.lifesome.hu/vital-coaching/

Az egyik legérdekesebb kijelentésem, ahol valószínűleg furcsán néztél a képernyőre az a következő volt. A Vital coachot úgy lehetne bemutatni, mint egy táplálkozási tanácsadót, aki nem ad tanácsot.

Tartós változás a cél!

Azt gondolom életmódunk és táplálkozásunk megváltoztatásához nem elég önmagában csak egy népszerű étrendet vagy egy aktuálisan felkapott diétát követni. Ahhoz, hogy igazán tartós változást érjünk el fontos, hogy megismerjük belső szükségleteinket, felismerjük a kialakult jó és rossz szokásainkat. Felfedezzük milyen ételek töltenek fel maximálisan energiával, amitől hegyeket is képesek lennénk megmozgatni. Végül pedig a legfontosabb, hogy azonosítani tudjuk testünk jelzéseit, hogy az aktuális életmódunk támogató vagy ártó hatással van e egészségünkre.

Mindannyian egyéniek és utánozhatatlanok vagyunk, éppen ezért nem létezik általános forgatókönyv a tökéletes életvitelre. Különösen nehéz helyzetben vagyunk manapság, amikor egyre jobban eltávolodunk a természetes környezetünktől, amelyben évmilliókig éltünk és fejlődtünk. Az utóbbi évtizedekben olyan hatások érnek minket, melyeket rendkívül nehéz semlegesíteni. Az egész világon megfigyelhető a különböző érzékenységek, allergiák és autoimmun betegségek számának rohamos növekedése, melyek sokszor már kisgyermek korban jelentkeznek.

Az elmúlt évek tapasztalatait és tanulmányait ötvöztem a Vital coachingban, melynek segítségével egy önismereti úton keresztül juthatunk el egy magasabb energiaszíntű állapotra. Kísérletezés és tapasztalás útján pedig közösen megtaláljuk a számodra legmegfelelőbb életmódot.

A megoldás kulcsa te magad vagy! A napi aktivitásod, motivációid, céljaid és energiaigényed lesznek majd segítségünkre.

A vital coaching folyamata rólad szól!

Fontos kiemelni, hogy ebben a bejegyzésben egy általános jellegű vital coaching folyamatot írok le, ahol a téma az energiaszintünk és egészségünk fejlesztése. Az, hogy ez nálad hogyan fog zajlani és milyen irányt vesz a folyamat, az tőled függ! Az aktuális helyzetedtől, elakadásodtól, szükségedről és igényeidről. A fókuszt arra a területre helyezzük, ami számodra a legfontosabb. Legyen szó táplálkozásról, életmódról, sportról vagy a kikapcsolódásról.

Vital coaching folyamata

Vital coaching folyamata

Első találkozás

Az első személyes találkozást természetesen megelőzi egy időpont egyeztetés, ahol már egy kis házifeladatot kaptok tőlem. A feladat egy kérdéssor kitöltése és az aktuális heti étrended leírása. Ehhez kapcsolódóan küldök majd egy sablont.

Ezekkel az információkkal karöltve érkeztek majd hozzám, vagy találkozunk egy előre megbeszélt helyen. Az első személyes találkozás csak egymás megismeréséről fog szólni. Mesélsz magadról, a szokásaidról, a napi rutinokról, a hétköznapokról és a hétvégékről. Korábbi sérülésekről, betegségekről, esetleges allergiákról. A legfontosabb pedig, hogy megfogalmazd azt a célt és állapotot, ahova szeretnél eljutni a foglalkozások során. Mi az, amin hajlandó vagy változtatni és mi az, amitől semmi esetre sem válnál meg. Illetve mit vársz el találkozásoktól? Én pedig mesélek magamról és arról mi hívta életre a Vital coachingot, hogyan néz ki pontosan a folyamat?

Lényeges megjegyezni, hogy az első találkozás teljesen Ingyenes!

Második találkozás

Amennyiben el tudod fogadni a felvázolt folyamatot, a második alkalommal már fejest is ugrunk a sűrűjébe. Megvizsgáljuk melyek lehetnek azok a tényezők, amelyek akadályoznak téged az egészséges életmódhoz vezető úton. Átbeszéljük mire lehet szükséged, hogy pozitív elmozdulás történjen a jelenlegi helyzetedben. Átveszünk néhány fontos folyamatot az emberi szervezetben. Melyek azok a mechanizmusok, amelyek hasznosak lehetnek számodra. Közösen megvizsgálunk 5 egyszerű táplálkozással kapcsolatos alapelvet, amely segíthet a változásban. Ezek az elvek végtelenül egyszerűek és biztos vagyok benne, hogy nagy részüket ismered, akár már alkalmazod is. Ezekkel a gondolatokkal engedlek el a felfedező utadra.

Harmadik találkozás

Harmadik alkalommal átbeszéljük a tapasztalatokat. Milyen változások indultak el benned az előző találkozásunk óta? Az alapelvekkel kapcsolatban milyen felismerésekre jutottál? Érezted valamelyiknek a jótékony hatását? Melyik az, ami nem hozott eredményt, vagy nem értesz vele egyet? Van e olyan, amit másképp csinálnál? Van e olyan szabály, amiről nem volt szó, de szerinted fontos lenne bevezetni a mindennapokba? Az alapszabályok közül van e olyan, amit minden nehézség nélkül be tudnál építeni hosszú távon is az életedbe?

Ezt követően hozok neked újabb 5 gondolatot, ami segítségedre lehet a folyamatban. Megnézzük ezek közül melyek vannak jelen már most is az életedben. Milyen területeken tudnál tovább fejlődni? Hol látsz nehézségeket? A következő találkozásig pedig immáron 10 gondolattal gazdagabban engedlek utadra, hogy saját magad is átéld és megtapasztald a pozitív hatásokat.

Negyedik találkozás

Ezen a ponton én már nagyon kíváncsi leszek milyen változásokat éltél meg. Milyen felismeréseket és tapasztalatokat gyűjtöttél az elmúlt időszakban? Milyen érzések dolgoznak most benned?

Az élménybeszámoló után foglalkozunk kicsit a pihenés és a mozgás témakörével. Mindezek a területek, hogyan vannak jelen az életedben? Hol látsz lehetőséget a fejlődésre? Mi az ami szerinted a legtöbbet segíthet neked céljaid elérésében?

A beszélgetés végén kapsz tőlem egy válogatott ismeretanyagot, melyet már otthon kell feldolgoznod és elemezned. Minden egyes témához kapcsolódni fognak feladatok, melyeket a következő találkozásunkig ki kell próbálnod. Illetve továbbra is alkalmazni a korábban bemutatott elveket.

Ötödik találkozás

Mire az ötödik találkozóra sor kerül, már nagyon sokat fogsz tudni a szervezet működéséről elméletben és gyakorlatban egyaránt. Itt is átbeszéljük az eddigi tapasztalatokat és felismeréseket. Milyen technikák és módszerek működtek és melyek nem? Történt e pozitív változás az energiaszintedben, alvási szokásokban?

Végül egy egészen izgalmas dolgot fogok bemutatni neked, mégpedig a saját konyhámat. Milyen alapvető konyhai eszközöket és alapanyagokat használok. Ezeket milyen forrásból szerzem be. Milyen elveket alkalmazok az ételek elkészítésé során. Milyen ételeket készítek reggelire, ebédre és vacsorára.

Amennyiben lehetőségeink engedik itt rögtön el is készítünk közösen egy reggelit vagy vacsorát, melyet jóízűen el is fogyasztunk. A házi feladat pedig a látottak alapján saját ötletekkel fűszerezve új ízek és ételek elkészítése saját magadnak vagy családodnak.

Hatodik találkozás

A Vital coaching folyamat utolsó állomásához érkeztünk, ahol reményeim szerint leszünk olyan bizalmi viszonyban, hogy bemutatod a saját konyhádat, a saját otthonodban. Ha erre nincs lehetőség, akkor online formában avatsz be a kulisszatitkokba.

Átvesszük a közös munka során szerzett tapasztalatokat. Mi az, amit a folyamat során megváltoztattál az életedben? Energikusabbnak érzed e azóta magad? Mi az, amiben még szeretnél fejlődni? Mi az, amit szeretnél megváltoztatni, de úgy érzed nem fog menni? Milyen nehézségekbe ütköztél a módszerek kipróbálása során? Mi volt a legnagyobb hatással rád az új ismeretek közül és sikerült e elérni azt a célt vagy állapotot, amit kitűztél magadnak?

A folyamat mondhatni véget ért, de a belső utazásod még csak most kezdődik. Útjaink természetesen nem válnak el, folyamatosan kapcsolatban maradunk és megbeszéljük a változásokat.

A finomhangolást csak te magad tudod elvégezni! Sok sikert a változásban!

Vital coaching folyamata


Szeretnéd megismerni a Vital coaching módszerét és kipróbálni a gyakorlatban?

Az első beszélgetés INGYENES!

Vital coaching folyamata

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük