Határainkon túl – Többre vagy képes mint gondolnád!

Sikerösztön

Születésünk pillanatától fogva, ahogy a biztonságos meleg környezetből egy ismeretlen világba csöppenünk, ahogy gyermekként megtesszük az első lépéseket, ahogy egész életünk során legyőzzük az elénk kerülő kihívásokat, felülmúljuk korábbi önmagunkat.

Talán egyetértünk abban, hogy az embert kielégíthetetlen vágy hajtja a siker élményére, a siker megtapasztalására. Legbelül azon munkálkodunk, hogy olyat alkossunk, mint korábban soha. Amíg az állatokat az életben maradási ösztön hajtja, addig minket a sikerösztön késztet arra, hogy egyre többet és többet hozzunk ki magunkból és képességeinkből. Ezért van az, hogy amíg élünk, soha nem vagyunk elégedettek. Mindig többet akarunk. Mindig többek akarunk lenni, és többet akarunk tenni.

A magyar emberre szerintem különösen igazak ezek a gondolatok. Nézzük csak meg sportolóinkat, Nobel díjasainkat. Itt van nekünk például Szőnyi Ferenc, aki egyedüliként teljesítette a Himalája hágóin megrendezett 480 km-es futóversenyt. Leküzdve a 40 fokos hőingadozást és az oxigénhiányos környeztet.

Látni a változást

Látni a pozitív változásokat. Egyre többen vannak, akik étrendjük megváltoztatásával és rendszeres testmozgással látványos eredményeket érnek el megjelenésükben. Egyre többen választják a rendszeres futást vagy erősítő edzéseket.
Bátran emeljük fel tekintetünket és büszkén húzzuk ki vállunkat. Mindannyian különlegesek vagyunk és hidd el többre vagy képes! Egyénileg és csapatban egyaránt.

Kaiser Franz Josef Klettersteig

„Mi adja az élet értékét,
Ha nem az állandó vágy
Az öntúlszárnyalásra?”
Sri Chinmoy

A sziklamászás egy biztonságosabb változata

Valahogy így érzem magam én is. Második éve, hogy a rendszeres sportolás mellett komfortzónám kiszélesítésére új izgalmakat is kipróbálok. Az egyik ilyen a sziklamászás egy biztonságosabb, de koránt sem könnyű változata, amely „via ferrata” névre hallgat. Jelentése szó szerint az olasz nyelvből: vas út. Valóságban olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást. Ha német nyelvterületekre tévedünk, akkor a „Klettersteig” szófordulattal fogunk találkozni. Ez a különleges mozgásforma is némi gyakorlatot, fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést igényel. Mivel ezek az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek, a tériszony leküzdése az ilyen jellegű túrák elengedhetetlen része.

Határainkon túl. Intersport Klettersteig Gosau. Mert többre vagy képes!
Intersport Klettersteig, Gosau

Hosszasan írhatnék még az útvonalak nehézségi szintjeiről, felszerelésekről, ruházatról és a mászás technikájáról, de a száraz részletek helyett inkább valami motiváló gondolatot osztanék meg veletek.

Miként győztem le a magasságot és önmagamat?

Útjaim legtöbbször Ausztriába vezettek, ahol számos lehetőség adódik erőnlétünk és állóképességünk fejlesztésére. A túrákat a legtöbb esetben erdei séta előzi meg, amíg megérkezünk a beszállási pontig. Itt magunkra öltjük a felszerelést és rácsodálkozunk az előttünk álló falra és a kihívásra.

Elsőbálozóként elménk azonnal megpróbál visszatartani. „Én ezt most meg akarom mászni?” „Ezen a sziklán megyünk fel?” gondolatok cikáznak át rajtunk. De ahogy elindul a csapat, már nem nézünk vissza csakis előre. Útközben már senki nem gondol a mélységre vagy a magasságra. Mindig csak a következő lépésre koncentrálunk, a következő akasztásra a karabinerrel. Megszűnik a múlt és a jövő. Csakis a jelen létezik számunkra. Keressük a következő pontot a sziklán ahova tehetjük a lábunkat, vagy a következő biztos fogást.

Az állandó figyelem nem csak az izmainkat, de agyunkat is megdolgoztatja. Felérve a csúcsra a gyönyörű kilátás minden félelmünket és aggodalmunkat eloszlatja. Legbelül már érezzük, hogy megváltoztunk. Erősebbek és bátrabbak lettünk. Határainkat kiszélesítettük.

Többre vagy képes mint gondolnád!

Célom jelen írással csupán az volt, hogy észrevegyük többre vagyunk képesek. Fejlesszük magunkat, hogy gyorsabbak ügyesebbek tanultabbak legyünk. Küzdjük le félelmeinket. Próbáljunk ki új dolgokat. Tapasztaljunk és vegyük észre a jót és a szépet. Tegyük félre a problémákat, fedezzük fel körülöttünk a világot, hiszen csodálatos.

Ha tetszett a cikk kérlek látogass el a facebook oldalamra és nyomj egy lájkot. Így nem maradsz le a legújabb kalandokról. https://www.facebook.com/belifesome/

Út a minőségi élethez

Olvastad már?

Megjelent a legújabb kiskönyvem!

Hasznos gondolatokkal és útmutatással egy minőségi élethez.

Kattints a képre és vidd el ingyen most!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük