Sport és ketózis

Két hónap ketózisban

A legtöbben már biztosan hallottatok róla, vagy talán már ki is próbáltátok. Ma az egyik legnépszerűbb, sztárok által is közkedvelt diéta. Orvosok és dietatikusok is ajánlják. Számos pozitív tapasztalatot olvashatunk az interneten, súlyos betegségekből való visszatérést, csodás gyógyulásokat. Sokan hívják csak egyszerűen zsírdiétának, de szakmailag ketogén diétának nevezik.

Nem szeretnék biológia órát tartani a pontos folyamatok részletes leírásával, helyette a saját tapasztalataimat szeretném megosztani. A lényeg, hogy a napi energiabevételed a következőképpen alakítsd, ha ketózisban szeretnél létezni.

Fehérje: 15-20%

Szénhidrát: 5-10%

Zsír: 70-75 %

Ketózis és sport

Hogy miért próbáltam ki?

Aki ismer tudja, nem vagyok egy túlsúlyos, betegségekkel küszködő fiatalember. Arra voltam kíváncsi, hogy aktív állóképességi sport közben milyen energiaszinten lehet üzemeltetni ezt a rendszert. Milyen gyorsan regenerálódunk, mennyire érezzük magunkat energikusnak.

Valamint kíváncsi voltam a testem mit szól hozzá azok után, hogy szinte egész életemben 2-300 gramm szénhidrátot fogyasztottam naponta. Továbbá nem titkolt szándékom, hogy ezzel a diétával rákényszerítsem a szervezetemet a zsírok hatékonyabb felhasználására, ami a hosszú távú versenyeken óriási előnyt jelenthet majd. Természetesen ezt majd csak hónapok múlva derül ki és laboratóriumi mérések nélkül bizony nehezen lesz bizonyítható az elméletem. Azonban az évek alatt megismertem annyira a biológiai működésemet és határaimat, hogy az apróbb változásokat is észre fogom venni.

Átállás

Sajnálatos módon bokasérülést szenvedtem éppen akkor, amikor elkezdtem a diétát, így az első hónap sport nélkül telt. Ez szerintem nehezítette a ketózis állandósulását. A második hét után sikerült csak beszereznem egy ketózis mérő tesztcsíkot, mely a vizeletből megmondja ketózisban vagyunk e vagy sem. Ezt használva ellenőriztem a diétát és minden rendben ment. Érzéseim szerint a 3. héttől normalizálódott a helyzet. Fokozatosan erősebbnek éreztem magam. Azelőtt viszont voltak nehéz napok. Állandó levertség, fáradékonyság, nagyobb alvásigény jellemezte a mindennapokat. A legrémisztőbb a második héten egy pénteki napon történt. Émelygés és hányinger, itt kicsit megijedtem és gyorsan kevertem egy kis izotóniás italt. Később ehhez hasonló érzést szerencsére nem tapasztaltam.

Ketózis és sport

Súlyom

Nos mivel nekem eleve minimális volt a fölösleges testsúlyom, ezért a fogyás hatékonyságát nem tudtam érdemben tesztelni. Az biztos, hogy szálkásabb nem lettem tőle. Sőt valójában csak több lett a súlyom, amit a nagyobb főleg állati eredetű fehérjének köszönhetek. Ezt az erősödést a nadrágjaimon is éreztem, főleg a combom erősödött meg. Közel két kilót szedtem fel a két hónap alatt.

Étkezések gyakorisága

Maximum három étkezés elegendő volt. Abban az estben ha reggel később keltem, akkor elég volt két étkezés. Erről számolt be a többi diétázó is.

3 étkezésnél reggel 5 kor délben és este 19 kor

2 étkezésnél reggel 8 kor majd 15 kor

Sport és ketózis kapcsolata

És akkor térjünk a lényegre, milyen volt futni vagy erősíteni ketózisban?

Könnyed futások és edzések alkalmával nem volt se jobb se rosszabb. Azonban elképesztő mennyiségű vizet képes voltam meginni. Sokszor úgy kiszáradt a szám, hogy nyelni se tudtam. Ez inkább a hosszabb futásoknál jelentkezett elsősorban. Fontos szabály, hogy a tervezett sport előtt minimum 4 órával étkezzünk. Ugyanis 1-2 óra alatt nem távozik a gyomrunkból a nehéz zsíros étel. Így elég kényelmetlen edzeni. Tapasztaltam.

Hogy a diéta hatása vagy a rövidebb nappaloké, nem tudom. De sokszor éreztem magam úgy, mint egy hervadt virág, amit hetek óta nem öntöztek meg. Nem volt kedvem semmihez, sportoláshoz pedig kifejezetten nem. Ami regenerálódást illeti, nem tapasztaltam különbséget. Bár kizárólag csak aerob környezetben edzettem a két hónap alatt. Az edzések maximum egy órán át tartottak.

Utólag sajnálom, hogy nem erőltettem meg magam és próbáltam ki magas intenzitású résztávos edzések közben a ketogén diáta működését. Talán egyértelmű választ kaphattam volna kérdéseimre.

Tapasztalt előnyök

Nem jelentkezett sosem éhségroham, nem kívántam édességet, az átállás elején sem. Bár ez köszönhető annak, hogy sosem voltam nagy édességfaló.

Olcsó! Mondhatnád hogy a hús drága, de egy főre nézve 2-3 étkezéssel számolva valójában alig kell költened.

Időt spórolhatsz! Mivel sok hozzávalóra nincs szükség, továbbá az ételek kevésbé romlandóak ezért akár havi egy bevásárlással is megoldható a készletek feltöltése. Valamint könnyen elkészíthetőek.

Nem tapasztaltam diszkomfortérzetet vagy bármilyen gyomorpanaszt illetve puffadást.

Tapasztalt hátrányok

Unalmas, nem túl változatosak az ételek.

Kevés a vitamin és a rostbevitel.

Széklet állaga a sok zsírtól nem éppen az egészséges formában jelentkezik.

A teljes átállás nem könnyű, de ez egyénenként változó lehet. Nálam kb 2 hét.

Az előzőekben leírt émelygés, hányinger, fáradékonyság, csökkent energiaszint.

Konklúzió

Összegezve a tapasztaltakat, se dicsőíteni, se temetni nem akarom a ketogén diétát. Számomra nem hozta azt az energiaszintet, amit az általam bevált glutén és tejmentes ételek tudtak nyújtani az elmúlt években. Nem volt meg a lendület és frissesség, valami megmagyarázhatatlan képlet hiányzott az egyenletből. Lehet kevés volt a két hónap? Lehet valamit rosszul csináltam? Nem tudom.

Ezért azt javaslom mindenkinek próbálja ki saját magán és figyelje meg a tapasztalatokat különböző terhelések mellett. Ami számomra nem működött az talán számodra működni fog.

Ha tetszett a cikk kérlek látogass el a facebook oldalamra és nyomj egy lájkot. https://www.facebook.com/belifesome/

Út egy minőségi élethez

Olvastad már?

Megjelent a legújabb kiskönyvem!

Hasznos gondolatokkal és útmutatással egy minőségi élethez.

Kattints a képre és vidd el ingyen most!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük