Rafting a Salza folyón, ferráták a Hohe Wandon

Itt kezdődött

Egy igazán izgalmas kalandban volt részem három évvel ezelőtt Ausztriában. Mondhatni itt kezdődött minden. Igaz addigra már volt korábbról tapasztalatom, milyen fán is terem a ferráta. De talán el kellett telnie pár évnek az első sziklafogástól, hogy mára bölcsebben és érettebben térjek vissza. Néhány évnek, hogy jelen legyek a pillanatban és értékelni tudjam a természet csodáit.

rafting a Salzán

Négy napos kalandhétvége

Már csütörtök reggel útnak indultunk a négy napos wellness hétvégére. Mert ugye kinek mit jelent a feltöltődés, felfrissülés. Személy szerint csakis egy mozgalmas, izgalmakkal teli, jókedvben gazdag programot tudok elképzelni egy szuper csapat társaságában. Ha lenne a 21. században keresztes hadjárat, akkor a zászlómra valószínűleg a semmittevés és a restség elleni küzdelem szimbólumát tűzném ki.

Hohe Wand

Ha Eisenerz akkor Salamandra

Szállásunkat Eisenerztől nem messze Präbichlben rendeztük be. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Salamandra apartmanokat, akik a környéken szeretnének eltölteni néhány napot. Különösen akiknek az idegen nyelv nehézséget jelent. Szerintem az év legnagyobb részében magyar vendégekkel fogtok itt találkozni, hiszen a szállásadónk is a szeretett kis hazánk gyermeke.

Különleges ékessége a Salamandra birodalomnak a hatalmas közösségi tér, amely egyben konyha és étkező is. Ugyanitt bármikor felmérhetjük erőnket egy húzódzkodó verseny keretében. Az esti órákban pedig pillanatok alatt tánctérré alakítható a helység. Erről a saját szememmel is meggyőződtem, többször is. 🙂

Az eredeti túrakiírás szerint az első napunkat a Fallbach vízesésnél kezdtük volna. Sajnos az időjárás közbeszólt és változtatni kellett a programon, nem is egy helyen. Az Alpokban április végén még sokfelé lehet számítani hóra és jégre. Ez a helyzet fogadott minket is, így biztonságosabb volt áttérni a B tervre.

Így tehát a vízesés kimaradt, amit sajnos azóta sem sikerült élőben megcsodálnom. Mindenesetre hoztam nektek egy képet, hogy el tudjátok képzelni milyen nagyszerű művész a természet.

Fallbach vízesés
Fallbach vízesés

Az ember pedig képes arra, hogy kicsit megspékelje és kiépítsen egy ferráta útvonalat a vízesés mellett, alatt és mögött. Mert nem csak messziről szemléltük volna a lezúduló víztömeget. Nem…nem…

De ami késik nem múlik, a sziklaóriás megvár. Remélem hamarosan megtapasztalhatom majd testközelből is és megírhatom nektek a varázsát.

Hohe Wand

Mivel ekkor még szinte minden hely ismeretlen volt számomra Ausztriában, ezért bármilyen változtatás nem vette el tőlem az újdonság érzését.

Első feladatunk tehát a Gebirgsvereins meghódítása volt a Hohe Wandon, melyet hibátlanul teljesítettünk.

Kezdőknek is tudom ajánlani, volt benne pár nehezebb szakasz, de jól mászható nem túl hosszú ferráta. Éppen ezért még aznap kiszemeltünk egy másik útvonalat, hogy kellően átmozgassuk izmainkat. Valamint a csúcson várt ránk a Skywalk a gyönyörű panorámával.

Jobb oldalon látható részletesen a nyomvonala a pályának, a felső szakaszon a bátrabbak tesztelhették erejüket a Blutspuron, ahol egy komolyabb átkapaszkodás nehezítette a tovább haladást.

Aki nem akart izmozni annak természetesen volt egy kényelmesebb megoldás. Persze mi nem ugrunk meg a kihívásoktól, így választottuk a nehezebb ágat.

Aki képes felhúznia magát, elbírja a saját testsúlyát, annak nem jelenthet gondot.

Felérve a csúcsra jöhet a megérdemelt jutalom.

A gyönyörű látvány.

ÖTK Kletter

Hohe Wand panoráma
Hohe Wand panoráma.

Salza ferráta

Második napunkon a Kaiser Franz Joseph klettersteiget, vagy csak mászó körökben röviden KFJ, szerettük volna bejárni. Az olvadás és a jeges körülmények azonban ezt sem tették lehetővé. Ezért egy kevésbé ismert helyet választottunk, ami bár jóval rövidebb, de látványban és izgalomban megadta mindazt amiért jöttünk.

Nevét a közvetlenül alatta elvonuló Salza folyóról kapta. Egyik különlegessége, hogy a megszokottól eltérően a visszaút nem gyalog egy túraösvényen vezetett, hanem ugyanott ahol feljöttünk. Elsőre igazán szokatlan érzés lefelé mászni egy ferrátán és természetesen más technikát is igényel.

Másik nagy extrája a sziklának egy olyan trükkös megoldás, amivel azóta sem találkoztam útjaim során. Az útvonal egyik pontján a tovább haladást ugyanis egy kiépített kötélhez rögzítve tudtuk csak megoldani. Méghozzá egy nagy lendülettel elrugaszkodva a faltól, lógva a levegőben egyetlen kapcsolódási ponton. Őszintén bevallom elsőre elég félelmetesnek tűnik, de ha legyőzted a félelmedet és elég bátorságot vettél, hogy ellökd magad a faltól, utána már élvezni fogod.

Salza Ferráta
Salza Ferráta

Majd aki szeretett volna kicsit barnulni a hosszú téli hónapok után, az kiülhetett egy kicsit napozni is. Közben figyelve a kékeszölden vagánykodó Salza folyót, amely a holnapi napunk játszótere és kalandja lett…

Rafting a Salza folyón

Igaz az első képpel már spoilereztem kicsit, de még nem lőttem el mindent. Több dologban is az első volt számomra ez a hétvége, ahogy korábban már említettem. A rafting is ezek közé tartozott.

Nyolc fős csónakokban vágtunk neki a vadvizi kalandunknak. Szerencsére volt tapasztalt vezetője a hajóknak, fiatal budapesti srácok személyében, melyet az osztrák tulajdonos biztosított. Ugyanígy megkaptuk a neoprén felszerelésünket, sisakot és lapátokat. Útmutatást a következő néhány órára.

Rafting a Salzán

Nemcsak egy rövid körről volt ugyanis itt szó, hanem egy egész napos profin megszervezett élménycsomagot kaptunk a kezünkbe. Több helyen is partra szálltunk, ahol mindenki bemutathatta a vízbeugró tudományát sziklákról vagy éppen egy stégről. Külön készültek nekünk étellel és itallal is, alkoholt azonban már csak kizárólag civilben a rafting után fogyaszthattunk.

Osztrák specialitás kóstolhattunk a rafting után.
Osztrák specialitás

Ez így is van rendjén, hiszen útközben keményen kellett dolgozni és figyelni a Salza folyó sodrására, zógókra és trükkökre, melyekre folyamatos figyelmeztetést kaptunk. Ahogy szokták mondani a medve nem játék, nos azért a rafting sem az.

Rafting a Salzán

Mutatom a kalandhétvégét videóban is:

Összegezve tehát, akár velünk, akár magányos úton tévedsz el Eisenerz vidékre és a Salza folyóhoz, nem fogsz csalódni benne. A lehetőségek száma végtelen. Ferráták, rafting, túrázás, kerékpározás. A határaidat több alkalommal is feszegetheted. Erődet és bátorságodat is próbára teheted. Na mikor vágsz bele?

Út egy minőségi élethez

Olvastad már?

Megjelent a legújabb kiskönyvem!

Hasznos gondolatokkal és útmutatással egy minőségi élethez.

Kattints a képre és vidd el ingyen most!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük