Mitől lesz jó az életünk?

Rohanó világ

Személy szerint az életemet mindig úgy próbáltam irányítani, hogy a lehető legtöbb időt tudjak fordítani személyes fejlődésemre a családra és a barátokra. Sajnos a rohanó világunk éppen az ellenkező irányba hajszol minket. Gőzerővel azon munkálkodik, hogy minimális szabadidőt hagyjon nekünk. Ennek következtében barátokat, családokat, kapcsolatokat rombol szét. A technika megszállottjává válunk. Elképesztő erővel ragaszkodunk különböző tárgyakhoz, eszközökhöz. Ezek csak rövid ideig töltenek el megelégedettséggel. Utána máris valami újra, jobbra, nagyobbra vágyunk. Sokan a belső önbecsülés hiányában például a munkában, a karrierben próbálnak sikereket és pozitív visszaigazolást szerezni. Vagy mindent megtesz azért, hogy a külső környezete szépnek okosnak és ügyesnek lássa és a külső világ elvárásainak megfeleljen. Mások megszállottan hajtják az anyagi javakat időt és energiát nem sajnálva, miközben az élet elsétál mellettük.

A Dalai Láma, mikor megkérdezték, mi az ami leginkább meglepi az emberiséggel kapcsolatban, ezt válaszolta:

„Az ember. Mert feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és aztán úgy hal meg, hogy soha nem is élt igazán.”

Mi lehet a segítségünkre?

Elsősorban a legfontosabb az önismeret, önmegértés és önbecsülés. Külső világunk, belső világunk tükörképe. Vagyis először magunkban kell rendet tenni, magunkat kell elfogadni és szeretni, ha pozitív változásokat akarunk elérni az életben. Csakis saját magunk vagyunk felelőségek az életünkért. Nem okolhatjuk sem a kormányt, sem az egyházat, sem a szomszédot, se a főnököt. Életünk irányítása a saját kezünkben van, ragadjuk meg hát a kormányt.

Másik lényeges dolog az érzelmi kapcsolataink. Az ember alapvető sajátossága a szeretetvágy. Ha megvizsgáljuk érzelmi kapcsolatainkat, rádöbbenünk, hogy életünk majd minden problémája ezekkel függ össze. Az életben valaha is elért sikereink annak a függvénye, hogyan jövünk ki embertársainkkal. Ezzel kapcsolatban egy nagyon érdekes tanulmányt ajánlok figyelmetekbe, amit az alábbi videón nézhettek meg.

A boldogság leghosszabb kutatásának tanulságai

A Harvard egyetem kutatói több mint 75 éven keresztül 724 ember életét követték végig azt vizsgálva, mitől lesz jó és boldog az életünk. Robert Waldinger pszichológus, a kutatás negyedik vezetője ebben az előadásban bemutatja az eredményeket. 1938-ban a kutatásban résztvevők, mint a mai fiatalok többsége, az anyagi biztonságot és a sikert nevezték meg a boldogság alapjaként. Az elemzés során azonban valami másra derült fény.

Végezetül pedig még néhány gondolat. A tárgyak helyett válaszuk az élményeket! Lépjünk ki a komfort zónánkból! Próbáljunk ki mindent, amit korábban még nem csináltunk! Küzdjük le félelmeinket! Feszegessük a határainkat! Ismerjünk meg új embereket! Lássunk ezer csodát! Legyünk „lifesome”!

Ha tetszett a cikk kérlek látogass el a facebook oldalamra és nyomj egy lájkot. Így nem maradsz le a legújabb kalandokról. https://www.facebook.com/belifesome/

Mitől lesz jó az életünk?

Út egy minőségi élethez

Olvastad már?

Megjelent a legújabb kiskönyvem!

Hasznos gondolatokkal és útmutatással egy minőségi élethez.

Kattints a képre és vidd el ingyen most!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük