Königsjodler

A drótos utak Királya

Utazásaim előtt nagyon ritkán olvasok beszámolókat a célállomásról. Nem hagyom magam befolyásolni vagy elrettenteni. Mindenkiből más hatást vált ki egy ferráta, másképp reagál az izgalmakra. Az adott pillanatban, fent a fellegekben szeretnék meglepődni vagy csodálkozni, nem pedig otthon a számítógép előtt.

Így tettem most is, pedig Ausztria leghíresebb, leghosszabb és legnehezebb mászó útját készültem bejárni a Königsjodlert.

Höchkönig a térképen

Ha nincsenek szárnyaink és nem tudunk repülni akkor semmiképpen ne egy napos túrában gondolkodjunk. Egyrészt mivel az út során közel 1700 méter szintemelkedést kell leküzdenünk, ebből 700 métert kötélen. Másrészt hagyjunk időt magunknak a csodára, adjuk át magunkat a hegynek. Ne legyőzni akarjuk, hanem megszelídíteni.

Königsjodler pályarajza

Tervezzünk több napra!

Ajánlott az első nap kiutazni Mühlbachba, majd megszállni az Erichhüttében (1540m). Este gyönyörködhetünk a naplementében, végig kóstolhatjuk az étlapot a tradicionális osztrák ételekkel. Aki jó erőben van akár terepfutó cipőt is ragadhat és gyűjtheti a szintemelkedést a környéken, hiszen abból itt rengeteg van. Én kivételesen maradtam a naplementénél, a többiek pedig a finom sörnél.

Erichhütte naplemente
Erichhütte naplemente

Érdemes korán indulni

Reggel korán indultunk, kicsit napfelkelte előtt. Az időjárás egész hétvégén velünk volt. De ha nincs, akkor sem lett volna szükség pulóverre. Az első 2 óra alatt ugyanis szapora levegővételek közepette folyamatosan haladtunk felfelé a beszállópontig. Én személy szerint ez a részét is élvezem a túráknak, hiszen a látvány mellett a napi futóedzésnek megfelelő terhelést is megkapom.

2310 méteren összevártuk a csapat többi tagját. Felszerelést magunkra öltöttük egy két müzli szeletet elmajszoltunk. Elménket kiürítettük a negatív gondolatoktól, a múlt és a jövő problémáiról. Ma csak én és a König… és természetesen a bátor és jókedvű társak, akikkel együtt küzdjük végig a napot.

Az útvonal megálmodója Richard Franzl, helyi hegyimentő tökéletesen megalkotta a játszóteret. Jó minőségű és karbantartott kötelek, csodálatos vonalvezetés végig a gerincen mintha egy sárkány hátán haladnánk végig.

Königsjodler gerinc
Königsjodler a gerincen

A nyolc tűhegyes torony mellett további plusz adrenalint jelent néhány rövidebb ferdekábeles híd és a Flying Fox a Sallerriss felett. Itt egy 30 méteres drótkötélen kell átcsúszni két sziklatorony között.

Königsjodler flying fox
Königsjodler flying fox

Több helyen csiszolhatjuk az angol spárga technikánkat is, vagy lenyújthatjuk megfáradt izmainkat pihenés képen. Az útvonal során igazán változatos és izgalmas sziklaképződményekkel találkozhatunk ahol remek fotókat lehet készíteni.

Spárgázás a Königsjodler mászása közben

Mint ahogy több tanulmány is kimutatta rendkívül hasznos a megterhelt izmoknak a jeges fürdőzés, ezért a Matrashaus elfoglalásáig még megmártóztunk egy közeli gleccsertóban.

Szó szerint sokkoló érzés volt, az olvadt közel nulla fokos vízbe belelépni. Két körre volt ingerenciám. Első körben bokáig, majd hangos ordítás kíséretében a második körre már combig merültem a vízbe. Néhány másodperc elegendő volt, hogy az ember kimászva a jégkásából azonnal leüljön a kőre. A hideg ugyanis szinte csontig hatol az emberben. Jótékony hatását utána mi is igazolni tudtuk, izomlázat ugyanis száműzte az eljárás.

Éjszaka 2941 méteren

Az éjszakát a matracházban töltöttük 2941 méteren. A Dachstein Seethalerhüttéhez képest fejedelmi kényelem és komfort várt ránk. A ház szerintem szuperül fel van szerelve. Bent meleg volt, rengeteg étel ital közül választhattunk.

Königsjodler csúcskereszt
Königsjodler csúcskereszt

Reggel egy közös reggeli a különféle nemzetiségű túrázókkal és már indultunk is vissza. A csúcstól keleti irányban a Mitterfeldalm felé vezetett az utunk. Tapasztalt túravezetőnk ezt a hosszabb de biztonságosabb és csodálatos látványvilágban bővelkedő útvonalat választotta.

Visszaúton a Königsjodler csúcsról

Mi pedig csak forgattuk a fejünket és gyönyörködtünk a természet tiszta és örök fényében. Túránk az Arthurhausnál ért véget, ahol még felnéztünk a Königre és visszaidéztük az elmúlt nap élményeit.

Végül pedig egy videós összefoglaló a kalandról:

Ha tetszett a cikk kérlek látogass el a facebook oldalamra és nyomj egy lájkot. Így nem maradsz le a legújabb kalandokról. https://www.facebook.com/belifesome/

Út egy minőségi élethez

Olvastad már?

Megjelent a legújabb kiskönyvem!

Hasznos gondolatokkal és útmutatással egy minőségi élethez.

Kattints a képre és vidd el ingyen most!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük