Kinizsi 100 avagy a 127 537 lépés története

Nem volt betervezve

2017 májusában egy emlékezetes kirándulásban volt részem. Mind mentálisan mind fizikálisan egy óriási erőpróba volt, melynek létezése ismert volt számomra. Azonban nem volt felírva a bakancslistámra. Nem éreztem késztetést, hogy ilyen megmérettetésre szánjam el magam. A barátságnak azonban hatalmas ereje van és egy élmény akkor igazán emlékezetes, ha közösen éljük meg. Így hát meggyőztek, hogy vegyek részt egy teljesítmény túrán, ahol 24 óra alatt 100 km-t kell megtenni. Ez a példátlan kihívás a Kinizsi 100 névre hallgat és abban az évben már 36. alkalommal került megrendezésre egy napsütéses, esőtől mentes napon.

Már a nevezés is egy próbatétel

De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen már a nevezés is egy próbatétel. Résen kell lenni és időben meghozni a döntést. Ugyanis ez a barangolás mára olyan népszerű lett, hogy nem egészen egy nap alatt lezárul a nevezés. A második próba akár csak egy népmesében az orvosi igazolás megszerzése. Ez szerencsére nálam nem okozott különösebb gondot. Azonban olvasva a közösségi oldalakon a beszélgetéseket. Nem mindenki kapta meg az indulást igazoló pecsétet. Ebben az esetben jó, ha van ismerős vagy gazdag a szívesség bankunk.

Hogyan készültem a Kinizsi 100-ra?

A felkészülést tekintve nem végeztem éppen tökéletes munkát. A teljesítmény túra némileg eltérő mozgásforma, mint a futás.

Ezt olyan 70 km-nél láttam be. A futás révén az állóképességem megfelelő volt. Azonban egy túra során másképpen terhelődnek az izmok, a szalagok, ízületek. Ilyen hosszú úton pedig extrém módon. A térdem hátsó részén a szalagok rejtélyes oknál fogva megunták a monotonitást és feladták a szolgálatot. Annyira merevvé váltak, hogy nem tudtam teljesen kinyújtani a lában.

Ezután a lépéseimet úgy kell elképzelni, mintha egyik lábamon egy holdjáró cipő a másikon meg egy tornacipő lenne. Több trükköt is megpróbáltam, de hiába. Maradt az összeszorított fog és titán alumínium túrabot, amire támaszkodhattam.

Kinizsi 100 ellenörző lap

Hű társam

Ez egyébként kiváló társnak bizonyult. Tökéletes harmóniában végig kísért hegyen völgyön keresztül. A történethez hozzátartozik, hogy előtte sosem próbáltam ki sem ezt sem más túrabotot. Így adott volt egy jó hosszú nap, hogy megtaláljam a helyes technikát és összebarátkozzunk. Véleményem szerint ez egészen jól sikerült, ugyanis az izomláz a lábaim helyett átköltözött a tricepszembe és a hátizmaimba. Vagyis a terhelést tökéletesen eloszlattam és teljes testből vittem véghez a feladatot.

Tippek vízhólyag ellen

Sokak ellenségéről és mumusáról a vízhólyagról szintén érdekes felfedezésről tudok beszámolni. Talán szerencsés alkat vagyok, talán jól taktikáztam ezt mindenki döntse el, de mindenféle elváltozás vér és vízhólyag nélkül illetve köröm problémák nélkül beértem Tatára szintidőn belül. Hogy mi volt recept? Jól megválasztott sportcipő és jó minőségű futózoknik. Utóbbiból 3 pár, amit 10-15 km ként cseréltem. Jó idő révén kikötöttem a hátizsákomra, ami a következő cserére már meg is száradt. Nem használtam semmi ragtapaszt, faggyút, krémet vagy speciális kenőcsöt. Nekem bevált.

Mi kell a sikeres teljesítéshez?

Egyik fontos szabály a sikeres teljesítés érdekében, hogy a lehető legkevesebb és legkönnyebb felszerelést tudjuk összeállítani. Fölösleges súlyokat cipelni butaság. A vízvételi pontokról előzetesen tájékozódni lehet, ez alapján meg tudjuk tervezni a megfelelő folyadékpótlást. Jómagam egy literes vízzel készültem és ezt töltöttem utána minden egyes lehetőségnél. Glutén és tejérzékeny lévén a táplálék bevitelt speciális kekszek és müzlik segítségével oldottam meg. Valamint saját készítésű energia szeletekkel. Ezen kívül a Biotech USA termékei közül választottam az energia géleket és magnézium készítményeket, valamint izotóniás italt.

Energiapótlás

Az energiabevitel kérdésében biztos vagyok benne, hogy mindenki másra esküszik. Nincs tuti recept, mindenkinek magának kell megtalálni a megfelelő összeállítást. A terhelés természetesen nem akkora mint futás közben, tehát az emésztésünk sem lassul be drasztikus módon. Ami azt jelenti, hogy szilárdabb ételeket is képesek vagyunk hányás hasmenés nélkül megemészteni. Azonban tekintettel a közel három ezer méteres szintemelkedésre és a száz kilométerre mindenképpen a szénhidrátok aránya felé billenjen a mérleg. A húsok és zsírok emésztéséhez sokkal több időre van szüksége a szervezetnek. Természetesen egy fél kiló cserkész kolbásszal is teljesíteni lehet a távot. Azt gondolom, ha már rendelkezésre állnak hatékonyabb készítmények ne sokkoljuk fölöslegesen a szervezetünket. Ha be tudunk ülni egy Ferrariba akkor ne kispolskival utazzunk a végtelenbe.

A célban gulyásleves várta a megfáradt utazókat. Természetesen ebből nem ehettem, de erre egy tapasztalt gluténérzékeny vállrándítással reagál és előrántja a táska legmélyéről a bekészített mentőcsomagot.

Ezután várt még ránk egy óriási kihívás. Hazajutni.

Nekem szerencsém volt, hiszen Tatáról Győrbe pillanatok alatt megérkeztem.

Társaimnak először Békásmegyerre majd onnan Miskolcra vezetett az útjuk. Azt mondanom sem kell, hogy Tatán a vasútállomásig tartó 1 km-es szakasz egy örökkévalóságnak tűnt, de ilyen apróságokkal nem szabad foglalkozni. Benne vagyunk a szaknévsorban! A teljesítők listáján! Rátettük lábnyomunkat a történelem térképére. Kiszélesítettük teljesítőképességünket és mentálisan állóképességünket is rendkívüli módon fejlesztettük.

Kinizsi 100 oklevél

„Mi adja az élet értékét,

Ha nem az állandó vágy

Az öntúlszárnyalásra?”

Sri Chinmoy

Ha tetszett a cikk kérlek látogass el a facebook oldalamra és nyomj egy lájkot. Így nem maradsz le a legújabb kalandokról. https://www.facebook.com/belifesome/

Út egy minőségi élethez

Olvastad már?

Megjelent a legújabb kiskönyvem!

Hasznos gondolatokkal és útmutatással egy minőségi élethez.

Kattints a képre és vidd el ingyen most!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük